,
پاکسازی ریه از سیگار باعث حفظ سلامت آن میشود.
سیگار کشیدن، یکی از بزرگترین تهدیدها برای سلامتی ریههایمان است که میتواند به مرور زمان آسیبهای جبران ناپذیری به این عضو حیاتی وارد کند. قرار گرفتن در معرض دود های دسته دوم بسیار مضر است و حتی میتواند سبب بروز بیماری انسدادی مزمن ریه گردد. حال تصور کنید شخص به صورت مستقیم در معرض دود باشد و سیگار بکشد! این چه بلایی سر ریههایمان میآورد!
اما خبر خوب این است که پس از ترک سیگار، ریهها شروع به ترمیم خود میکنند و به تدریج می توانند به حالت طبیعی خود بازگردند. پاکسازی ریه از سیگار و آثارش، فرآیندی است که به بدن این امکان را میدهد تا خود را از سموم و مواد مضر رها کرده و فرآیند تنفسی راحت تری داشته باشد. این فرآیند نه تنها سلامت ریهها را بهبود میبخشد، بلکه انرژی و کیفیت زندگی فرد را نیز افزایش میدهد. بنابراین، ترک سیگار و پاکسازی ریهها، اولین قدم در مسیر بازگشت به سلامتی و زندگی بدون وابستگی به نیکوتین است.
ترک سیگار میتواند سلامت شما را بهبود بخشد و به شما کمک کند زندگی طولانی تری داشته باشید. با ترک سیگار، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، بیماریهای ریوی، نارسایی کلیه، سرطان، عفونت، مشکلات گوارشی و دیابت کاهش می یابد. همچنین، ترک سیگار میتواند احتمال ابتلا به استئوپروز، بیماری ای که باعث ضعیف شدن استخوانها میشود، را کاهش دهد.
ترک سیگار برای بیشتر افراد آسان نیست و ممکن است چندین بار تلاش کنید تا به طور کامل آن را ترک کنید. اما جای نگرانی نیست، چون کمک و حمایتهای لازم در دسترس است. ترک سیگار، در هر سنی که باشید و حتی اگر سالها سیگار کشیده اید، میتواند سلامت شما را بهبود بخشد.
- اولین قدم این است که با پزشک یا فوق تخصص ریه خود مشورت کنید. ترک سیگار به طور مستقل و به صورت فردی نیز امکان پذیر است، اما دریافت کمک می تواند شانس موفقیت شما را به شدت افزایش دهد.
وقتی آماده شدید که سیگار را ترک کنید، یک برنامه ریزی خوب میتواند به شما کمک کند. این برنامه باید شامل موارد زیر باشد:
- تعیین یک تاریخ برای ترک سیگار
- اطلاع دادن به خانواده و دوستان در مورد تصمیم شما برای ترک
- پیش بینی مشکلاتی که ممکن است با آنها مواجه شوید، مثل هوس به سیگار
- حذف سیگارها از خانه، ماشین و محل کار
- پزشک یا پرستار شما میتوانند راهنماییهایی در مورد بهترین روش برای ترک سیگار ارائه دهند. همچنین، آنها میتوانند داروهایی برای کاهش هوس به سیگار و همچنین کاهش علائم ترک (علائمی که هنگام ترک سیگار ایجاد میشوند) تجویز کنند.
پزشک یا پرستار شما همچنین میتوانند شما را به یک مشاور معرفی کنند تا در این مسیر با او صحبت کنید. برای بسیاری از افرادی که قصد ترک سیگار دارند، بهترین روش ترکیب دارو و مشاوره است.
وقتی سیگار را ترک میکنید، ممکن است علائمی مانند موارد زیر را تجربه کنید:
- مشکل در خواب
- داشتن احساس تحریک پذیری، اضطراب یا بی قراری
- مشکل کنترل عصبانیت، ناامیدی، مشکل در تمرکز و تفکر واضح
این علائم می توانند سخت و آزار دهنده باشند، به همین دلیل ترک سیگار برای بسیاری از افراد دشوار است. اما خوشبختانه داروها می توانند کمک کننده باشند.
گاهی افرادی که سیگار را ترک میکنند، بهطور موقت دچار افسردگی میشوند. برخی از افراد نیز امکان دارد تا برای مقابله با افسردگی به درمان نیاز داشته باشند؛ مانند مشاوره، دارو یا هر دو.
علائم افسردگی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- دیگر از انجام کارهایی که قبلاً دوست داشتند لذت نبرند یا دیگر اصلا اهمیتی به آنها ندهند.
- بیشتر اوقات در طول روز احساس غم، نا امیدی، اضطراب یا بداخلاقی داشته باشند.
- تغییرات وزن (کاهش یا افزایش وزن)
- خواب زیاد یا خیلی کم
- احساس خستگی یا نداشتن انرژی
- احساس گناه کاری یا بی ارزشی
- فراموشی یا احساس گیجی
- از حد معمول کندتر حرکت کردن یا صحبت کردن
- داشتن حس بی قراری
- داشتن افکار منفی مربوط به مرگ یا خودکشی
اگر فکر میکنید ممکن است دچار افسردگی شده اید، فوراً با پزشک خود یا مراکز مربوطه تماس بگیرید. آنها می توانند در مورد علائم شما صحبت کنند و در صورت نیاز، درمانهای لازم را پیشنهاد کنند.
از همه مهمتر در صورتی که افکار منفی دارید یا فکر میکنید امکان دارد تا به خود آسیب برسانید یا حتی خودکشی کنید، فوراً از اورژانس کمک بخواهید!
مشاور میتواند به شما کمک کند تا:
بفهمید چه عواملی باعث میشود هوس سیگار کشیدن داشته باشید و چطور میتوانید با این موقعیتها مقابله کنید.
روشها و تکنیکهای مقابله با هوس سیگار کشیدن را یاد بگیرید.
اگر قبلاً تلاش کردهاید سیگار را ترک کنید و شکست خوردید، به شما بگوید چه تغییراتی میتوانید ایجاد کنید تا این بار موفق شوید.
شما میتوانید به صورت فردی یا در جلسات گروهی با مشاور ملاقات کنید. علاوه بر این، روشهای دیگری برای دریافت مشاوره وجود دارد، مثل مشاوره تلفنی، پیامکی یا آنلاین.
داروها چگونه به ترک کردن سیگار کمک میکنند؟
برای مصرف هر نوع دارویی و همچنین برای درمان حتما باید با پزشک در ارتباط باشید.
داروهای مختلف به روشهای مختلف به شما کمک خواهند کرد که در این قسمت به برخی از آنها اشاره خواهیم داشت:
☑️ درمان با جایگزینی نیکوتین – نیکوتین مادهای است که سیگار را اعتیادآور میسازد. این داروها به کاهش میل بدن به نیکوتین کمک کرده و علائم ترک سیگار را کاهش میدهند.
انواع مختلفی از درمانهای جایگزینی نیکوتین وجود دارد، مثل استفاده از چسبهای پوستی، قرصها، آدامسها، اسپریهای بینی و اینهالرها. بیشتر این داروها بدون نسخه قابل تهیه هستند و بیمه ممکن است بخشی از هزینهها را پوشش دهد.
معمولاً استفاده از دو روش جایگزینی نیکوتین کمککننده است. برای مثال، شما میتوانید همیشه چسب نیکوتین بزنید و وقتی هوس سیگار زدن به شما دست میدهد، از آدامس یا قرصهای نیکوتین استفاده کنید.
☑️ وارنیکلین – وارنیکلین (نامهای تجاری: Chantix، Champix) دارویی تجویزی است که علائم ترک سیگار را کاهش میدهد. این دارو میتواند تاثیر الکل را در برخی از افراد تقویت کند، بنابراین بهتر است در زمان استفاده از آن مصرف الکل نداشته باشید تا بدانید چطور روی شما تاثیر میگذارد.
حتی اگر هنوز آماده ترک سیگار نیستید، وارنیکلین میتواند به کاهش هوس سیگار کشیدن کمک کرده و خب در ادامه این کار را زمانی که آمادهاید راحتتر میکند.
☑️ بوپروپیون – بوپروپیون (نامهای تجاری: Wellbutrin، Zyban) دارویی تجویزی است که میل به سیگار کشیدن را کاهش میدهد. این دارو به نسخه نیاز دارد، اما نسخه ژنریک آن ارزانتر از داروهای برند است. پزشکان معمولاً این دارو را برای افرادی که سابقه تشنج دارند، تجویز نمیکنند.
در برخی موارد، استفاده همزمان از بوپروپیون با درمان جایگزینی نیکوتین یا وارنیکلین میتواند مفید واقع شود. حتی ممکنه فرد هر دو دارو را مصرف کند. متخصصتان میتواند بهترین ترکیب دارویی را برای شما تجویز کند.
🟣️ ویپینگ به معنی استفاده از سیگارهای الکترونیکی است. در واقع برخی افراد تصور میکنند که ویپینگ میتواند به ترک سیگار کمک کند. پزشکان به طور معمول مصرف داروهای تجویزی و مشاوره را بهترین راهکار برای ترک سیگار میدانند، زیرا این روشها تحقیقات بیشتری را پشت سر گذاشته اند و به قول معروف درس خود را پس داده اند. با این حال، برای افرادی که با این روشها موفق به ترک نشده اند، ویپینگ ممکن است به عنوان یک گزینه مطرح شود. اما باید به چند نکته توجه داشت: ویپینگ ممکنه که نسبت به سیگارهای معمولی ضرر کمتری داشته باشد، اما سیگار الکترونیک همچنان حاوی نیکوتین و سایر مواد مضر هستند.
🟣️ اگر قصد دارید از ویپینگ برای ترک سیگار استفاده کنید، باید کاملاً سیگارهای معمولی را کنار گذاشته و فقط از سیگار الکترونیک استفاده کنید. مصرف همزمان هر دو ممکن است مؤثر نباشد و حتی خطرات بیشتری ایجاد کند.
البته توجه کنید که هنوز مشخص نیست ویپینگ در طولانی مدت چه تأثیری بر سلامت افراد خواهد گذاشت. به همین دلیل، پزشکان توصیه میکنند اگر ویپینگ را به عنوان کمکی برای ترک سیگار امتحان میکنید، حتماً برنامه ای دیگر نیز برای ترک ویپینگ نیز داشته باشید.
پیش از شروع ویپینگ با پزشک خود و همچنین حتما با فوق تخصص بیماریهای ریوی مشورت کنید تا بهترین راهکار برای سلامتتان انتخاب شود.
متاسفانه هرچه مدت زمان بیشتری سیگار کشیده باشید، احتمال بروز مشکلات سلامتی بیشتر میشود. اما هیچ وقت برای ترک سیگار دیر نیست. ترک سیگار در هر سنی و حتی بعد از سالها مصرف، سلامت شما را بهبود می بخشد. بهترین راه برای کاهش خطر بیماریهای ناشی از سیگار، ترک آن است.
شاید بعد از ترک سیگار کمی وزن اضافه کنید، که برای برخی آزاردهنده است. اما چیزی که مهم است به یاد داشته باشید این هست که؛ ترک سیگار سلامت شما را بهطور قابل توجهی بهبود می بخشد. برای جلوگیری از افزایش وزن، می توانید فعالیت بدنی منظم داشته باشید و غذاهای سالم بخورید.
اگر در اولین تلاش موفق به ترک نشدید یا دوباره به سیگار برگشتید، ناامید نشوید. بسیاری از افراد چندین بار تلاش میکنند تا سرانجام موفق شوند.
سعی کنید بفهمید چرا دفعه قبل موفق نشدید و تغییراتی برای تلاش دوباره ایجاد کنید. همچنین شناسایی موقعیتهایی که شما را وسوسه میکنند و اجتناب از آنها میتواند کمک کننده باشد.
اگر باردار هستید، ترک سیگار برای سلامت شما و نوزادتان بسیار حیاتی است. با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید بهترین و ایمن ترین روش را برای ترک انتخاب کرده اید.
در آخر
چطور شانس موفقیت خود را در ترک سیگار افزایش دهیم؟ برای افزایش شانس ترک موفق، می توانید:
ورزش کنید. هر نوع فعالیت بدنی، حتی حرکات سبک، برای سلامتی شما مفید خواهد بود و به کاهش استرس کمک میکند.
از افراد و مکانهای سیگاری دوری کنید. اگر اطرافیان شما سیگار میکشند، از آنها بخواهید همراه شما سیگار را ترک کنند یا حداقل در حضور شما سیگار نکشند.
چیزی همراه خود داشته باشید. آدامس، آبنبات سفت یا هر چیزی که بتوانید در مواقع هوس به سیگار در دهان بگذارید، میتواند مفید باشد.
تلاش خود را ادامه دهید. حتی اگر دوباره سیگار کشیدید، تسلیم نشوید. بیشتر افراد چندین بار تلاش میکنند تا موفق شوند. همچنین میتوانید جهت دریافت اطلاعات بیشتر از مزایای ترک کردن سیگار و اثرات مفید آن برای سلامته ریهها، مشاوره آنلاین با فوق تخصص بیماری های ریوی دریافت نمایید. برگرفته از: uptodate
سیگار کشیدن باعث ورود مواد سمی و شیمیایی به ریهها میشود که به بافتهای ریه آسیب زده و موجب التهاب، کاهش ظرفیت تنفسی و افزایش خطر بیماریهای مزمن ریوی مانند برونشیت مزمن، آمفیزم و سرطان ریه میشود.
- نوشیدن آب فراوان برای دفع سموم
- مصرف غذاهای غنی از آنتیاکسیدان مانند میوهها و سبزیجات
- انجام ورزشهای تنفسی و هوازی
- بخور دادن و استفاده از هوای مرطوب برای بهبود عملکرد ریه
- اجتناب از آلودگی هوا و قرارگیری در معرض دود های دسته دوم
هیچ داروی خاصی برای پاکسازی ریه از اثرات سیگار وجود ندارد، اما برخی داروهای تجویز شده توسط پزشک میتوانند به بهبود عملکرد ریه و کاهش التهابات کمک کنند. استفاده از مکملهای آنتی اکسیدانی نیز ممکن است مفید باشد. با فوق تخصص بیماری های ریوی مشورت کنید.
بله، ورزشهایی مانند پیاده روی، دویدن، شنا و تمرینات تنفسی باعث تقویت ریهها و افزایش ظرفیت تنفسی میشوند. ورزش همچنین به تخلیه مخاط و بهبود عملکرد مژکهای ریه کمک میکند.
بله، استنشاق دود سیگار دیگران میتواند همان اثرات منفی سیگار کشیدن را داشته باشد و خطر بیماریهای ریوی، قلبی و سرطان را افزایش دهد.
بله، سیگارهای الکترونیکی همچنان حاوی مواد شیمیایی مضری هستند که میتوانند به ریهها آسیب برسانند و باعث بیماریهای تنفسی شوند.