,
آب آوردن ریه یا به اصطلاح پزشکی (پلورال افیوژن) یکی از شرایطی است که می تواند به طور ناگهانی یا تدریجی سلامت فرد را به خطر بیندازد. این عارضه زمانی رخ می دهد که مایع اضافی مایع اضافی در فضای پلور که حدفاصل سطح بیرونی ریه و جدار قفسه سینه واقع شده تجمع می یابد و مانع از عملکرد طبیعی دستگاه تنفسی شود. نتیجه ای اختلال می تواند از تنگی نفس خفیف تا ناتوانی شدید در تنفس متغیر باشد. آب آوردن ریه نه تنها می تواند نشانه ای از مشکلات زمینه ای مانند نارسایی قلبی باشد، بلکه طیف وسیعی از بیماری های ریوی، کلیوی ،کبدی، سرطانها و داروها می تواند سبب ایجاد آن شود. در این مقاله به بررسی علل، علائم و روش های درمان این وضعیت پرداخته و راه های پیشگیری از آن را مرور خواهیم کرد.
آب آوردن ریه که در اصطلاح پزشکی به آن پلورال افیوژن گفته می شود، حالتی است که مایعی که در فضای پلور وجود دارد و در حالت عادی حدود ۲۰ سی سی می باشد، بنا به دلایلی افزایش یابد. فضای پلور بین دو پرده یا لایه جنب قرار گرفته و از یک طرف به سطح خارجی ریه و از طرف دیگر به جدار داخلی قفسه سینه محدود می شود. روزانه مقداری مایع وارد این فضا می شود و معادل همان میزان خارج می شود در نتیجه مقدار این مایع ثابت می ماند به هر دلیلی که مایع وارد شده به این فضا افزایش یابد یا مایع خارج شده کم شود تجمع مایع اضافی رخ می دهد که به آن پلورال افیوژن یا آب آوردن ریه می گوییم. بیماری زیادی باعث ایجاد این حالت می شود که به برخی از آنها اشاره می شود:
- نارسایی قلبی
- پنومونی (ذات الریه)
- آمبولی ریه
- نارسایی کبدی
- نارسایی کلیوی
- برخی از داروها
- انواع سرطان ها
- سل
از آنجایی که علت های ایجاد کننده پلورال افیوژن یا آب آوردن ریه زیاد است قبل از درمان باید علت آن مشخص شود تا پزشک بتواند درمان مناسب آن را انجام دهد. در ۱۵ درصد موارد علیرغم بررسی های مختلف علت پلورال افیوژن مشخص نمی شود.(موارد ایدیوپاتیک)
از شایع ترین دلایل آب آوردن ریه یا پلورال افیوژن نارسایی قلبی می باشد. در مواردی که عضله قلبی ضعیف می شود و پمپاژ خون به خوبی انجام نمی شود، مایع اضافی درون ریه تجمع پیدا می کند بخشی از این مایع اضافی درون بافت ریه و فضای بین بافتی تجمع پیدا می کند که به آن ادم ریه می گوییم و بخشی از این مایع اضافی درون فضای پلور یا جنب تجمع می یابد که سبب ایجاد پلورال افیوژن می شود.
آب آوردن ریه بر اثر عفونت، که ممکن است به دلیل عوامل باکتریایی، ویروسی یا قارچی رخ دهد، یکی از دلایل شایع تجمع مایع در ریه ها است. در مواردی که ریه ها به دلیل عفونت آب می آورند، گاهی این مایع واکنشی به عفونت موجود در بافت ریه است که در این موارد مایع استریل و عاری از عفونت است و گاهی عفونت مستقیما به درون مایع پلور راه پیدا می کند و مایع عفونی می باشد که درمان بر اساس این دو وضعیت متفاوت خواهد بود. یکی از دلایل عفونی که همچنان در کشور ما وجود دارد و می تواند باعث پلورال افیوژن شود، بیماری سل می باشد.
آب آوردن ریه یا پلورال افیوژن در بیماران سرطانی یکی از مشکلاتی است که می تواند به عنوان عارضه ای جدی در مراحل مختلف بیماری ظاهر شود. این وضعیت معمولا به دلیل عوامل زیر در بیماران سرطانی رخ می دهد:
• متاستاز به ریه یا پلور (غشای اطراف ریه ها): برخی از سرطان ها، به ویژه سرطان های ریه، سینه، تخمدان و یا معده ممکن است به ریه ها یا پرده پلور متاستاز دهند و باعث تجمع مایع در فضای پلور شوند که به آن "پلورال افیوژن" گفته می شود. این مایع اضافی می تواند فشار بر ریه ها وارد کرده و تنفس را مختل کند.
• عوارض درمانی: برخی درمان های سرطان، مانند شیمی درمانی، پرتودرمانی یا داروهای خاص، ممکن است باعث آسیب به بافت ریه ها یا تغییر در عملکرد قلب شوند که به پلورال افیوژن یا ادم ریوی منجر می شود.
• نارسایی قلبی ناشی از سرطان یا درمان آن: برخی تومورها یا داروهای شیمی درمانی می توانند عملکرد قلب را تحت تاثیر قرار دهند و نارسایی قلبی ایجاد کنند این وضعیت می تواند باعث تجمع مایع در ریه ها شود.
• کم تحرکی یا ضعف عمومی: بیماران سرطانی که به دلیل ضعف یا بی تحرکی طولانی مدت در بستر هستند، ممکن است دچار مشکلات عروقی مانند لخته شدن خون شوند که می تواند به آمبولی ریه و پلورال افیوژن منجر شود.
آب آوردن ریه یا پلورال افیوژن در افراد مسن یک مشکل شایع و جدی است که به دلایل تغییرات ناشی از افزایش سن در عملکرد قلب، ریه ها و سیستم ایمنی بیشتر در معرض این وضعیت قرار دارند. علاوه بر این، وجود بیماری های زمینه ای در این گروه سنی، احتمال بروز پلورال افیوژن را افزایش کی دهد. در ادامه برخی از دلایل شایعی که باعث آب آوردن ریه در افراد مسن می شود، آورده ایم.
• نارسایی قلبی
• آمبولی ریه
• بیماری های کلیوی
• عوارض دارویی
• بیماری کبدی
• عفونت های ریوی (پنومونی)
اگر آب آوردن ریه باعث مشکل در تنفس شما شود، پزشک با استفاده از سوزن یا یک لوله پلاستیکی مایع اضافی را تخلیه می کند. سایر روش های درمانی به علت ایجاد مایع در حفره های ریه و علائم شما بستگی دارد:
- اگر علت نارسایی قلبی باشد: پزشک داروهای ادرارآور (دیورتیک) مانند فوروزماید (Lasix) یا توراسماید (Demadex) را تجویز می کند تا به دفع مایع کمک کند. همچنین ممکن است نیاز به مصرف داروهای دیگری برای کنترل نارسایی قلبی داشته باشید.
- اگر عفونت عامل تجمع مایع باشد: پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند. در برخی موارد، یک لوله پلاستیکی انعطاف پذیر برای تخلیه مایع و عفونت در قفسه سینه قرار داده می شود که ممکن است چند روز در آنجا بماند.
- اگر سرطان علت ایجاد مایع باشد: پزشک ممکن است یک لوله پلاستیکی انعطاف پذیر در قفسه سینه شما قرار دهد تا مایع اضافی تخلیه شود. این لوله ممکن است چند هفته باقی بماند و در ادامه شما یا یکی از اعضای خانواده بتوانید در منزل مایع را تخلیه کنید. همچنین ممکن است به روش های درمان سرطان مثل شیمی درمانی نیاز داشته باشید، که در برخی موارد می تواند از بازگشت مایع جلوگیری کند.
- جلوگیری از بازگشت مایع: در برخی موارد، پزشک از یک پودر مخصوص به نام تالک برای بستن فضای پلورال استفاده می کند تا از تجمع مجدد مایع جلوگیری شود.
نشانه های این وضعیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد قفسه سینه: این درد اغلب تیز است و با سرفه یا تنفس عمیق شدیدتر می شود. در برخی موارد، ممکن است به صورت یک درد مبهم احساس شود. - تنگی نفس: ممکن است تنفس شما سریع تر از حد معمول شود یا احساس کنید نمی توانید به راحتی نفس بکشید.
- سرفه
- تب
پیشگیری از آب آوردن ریه (پلورال افیوژن) شامل اقدامات و تغییرات در سبک زندگی برای کاهش عوامل خطر و مدیریت شرایط زمینه ای است. چون این وضعیت می تواند ناشی از بیماری های مختلفی مانند نارسایی قلبی، عفونت های ریوی، بیماری های کلیوی یا حتی عوامل محیطی باشد، پیشگیری بر اساس علت احتمالی متفاوت است.
• مدیریت بیماری های زمینه ای: نارسایی قلبی، بیماری های کلیوی، عفونت های ریوی
• سبک زندگی سالم: کاهش مصرف نمک، حفظ وزن مناسب، ورزش منظم، اجتناب از الکل و سیگار
• کنترل عوامل خطر: فشار خون بالا، کاهش استرس
• رعایت دستورالعمل های پزشکی
• پیشگیری از عوامل محیطی
همانطور که گفتیم، آب آوردن ریه یا پلورال افیوژن به تجمع غیر طبیعی مایع بین دو لایه پرده جنب (پرده ای که ریه ها را احاطه کرده) گفته می شود. درمان قطعی به علت زمینه ای بستگی دارد. در برخی موارد، با درمان علت اصلی، مایع از بین می رود و مشکل برطرف می شود. اما در برخی موارد مانند سرطان پیشرفته، ممکن است نیاز به درمان های مداوم برای کنترل علائم باشد. از روش های درمانی این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان علت اصلی: اگر نارسایی قلبی باعث آب آوردن ریه شده باشد، داروهای مدر تجویز می شود. در عفونت های ریوی آنتی بیوتیک یا داروی ضد سل استفاده می شود. در بیماران سرطانی از شیمی درمانی، پرتو درمانی یا تخلیه مایع برای کاهش علائم استفاده می شود. البته باید در نظر داشته باشید که خودسرانه دارو مصرف نکنید و برای تشخیص علت حتما
به یک پزشک فوق تخصص ریه مراجعه کنید.
- تخلیه مایع از ریه (توراکوسنتز): یک روش پزشکی است که طی آن مایع اضافی با استفاده از سوزن و سرنگ از فضای جنب تخلیه می شود. این روش به تسکین علائم مانند تنگی نفس کمک می کند اما اگر علت زمینه ای درمان نشود، ممکن است مایع دوباره جمع شود.
- پلورودسیس: در این روش، برای جلوگیری از تجمع دوباره مایع، دارویی مانند تالک به فضای جنب تزریق می شود تا لایه های آن به هم بچسبند. این روش معمولا در بیماران سرطانی یا مواردی که تجمع مایع مکررا اتفاق میافتد، انجام می شود.
- شنت پلورال یا کاتتر تونل دار: در موارد شدید یا مزمن، یک لوله کوچک (شنت) در فضای جنب قرار داده می شود تا مایع اضافی به شکم یا جریان خون تخلیه شود.
از آنجایی که بیماری های مختلفی سبب ایجاد آب آوردن ریه می شود پیش آگهی بیماری در افراد مختلف متفاوت است. گاه غفلت درمراجعه به پزشک یا مراجعه دیرهنگام سبب ضایعات جبران ناپذیری برای بیماران می شود که از تشدید بیماری زمینه ای تا مرگ را شامل می شود.
پلورال افیوژن در سالمندان معمولا به دلیل مشکلات قلبی، بیماری های ریوی یا کاهش توانایی های بدن در مدیریت مایعات رخ می دهد. این وضعیت می تواند بسیار خطرناک باشد و نیاز به درمان فوری دارد. روش هایی که برای درمان پلورال افیوژن سالمندان استفاده می شود مانند دیگر افراد، اقدامات اورژانسی، درمان دارویی، کنترل بیماری زمینه ای، تغییر سبک زندگی و درمان های حمایتی است؛ اما به دلیل ضعیف تر بودن بدن آنها باید فورا درمان را در پیش گرفت. درمان ادم ریوی در سالمندان نیاز به مداخله سریع و پزشکی، کنترل بیماری های زمینه ای و تغییر سبک زندگی دارد. مراجعه سریع به پزشک و رعایت توصیه های درمانی می توانند از عوارض جدی و حتی مرگ جلوگیری کنند.
در آخر
آب آوردن ریه یا ادم ریوی، به تجمع غیر طبیعی مایعات در کیسه های هوایی ریه ها (آلوئول ها) می گویند. برای درمان ادم ریوی باید ابتدا به یک متخصص ریه مراجعه کنید تا علت اصلی این وضعیت مشخص و بررسی شود، در نهایت بهترین روش درمان را انتخاب و شروع کنید.
• نارسایی قلبی
• عفونت ها
• بیماری های کلیوی
• عوارض دارویی
• آمبولی ریه
• بیماری های کبدی
آب آوردن ریه قابل درمان است، اما درمان به علت اصلی این وضعیت و شدت آن بستگی دارد. پلورال افیوژن یک شرایط جدی است که نیاز به تشخیص و مداخله فوری دارد، به ویژه در موارد حاد.
از علائم عمومی و شایع آب آوردن ریه می توان به تنگی نفس شدید، سرفه مداوم، خس خس سینه، احساس فشار یا سنگینی در قفسه سینه، تند شدن ضربان قلب و اضطراب یا ترس از خفگی اشاره کرد.